100 jaar architectuur in Rotterdam

1964: Hilton Hotel

Huig Aart Maaskant

 

Al tijdens de eerste jaren van de wederopbouw waren er plannen voor een hotel aan het Hofplein. In 1943 had de Club Rotterdam een Hotel Urgentie Commissie opgericht. Huig Maaskant maakte midden jaren vijftig op eigen initiatief een ontwerp voor een hotel op de hoek van Weena en Coolsingel. Vanwege de groei van het toerisme en de opkomst van de burgerluchtvaart werd hotelbouw eind jaren vijftig echt urgent. Het Hiltonconcern besloot in 1958 tot de gelijktijdige bouw van een hotel in Amsterdam en Rotterdam. Beide hotels zijn ontworpen door Maaskant in samenwerking met de architect F.W. de Vlaming (1919-2000). Deze architect specialiseerde zich in hotelontwerpen en interieurs voor luxueuze passagiersschepen. Het Rotterdamse Hilton was het achttiende Hilton Hotel buiten de Verenigde Staten. Het was tevens het eerste Hilton, dat niet door een  Amerikaan werd ontworpen. De vijfhonderd bedden van het hotel verdubbelden de capaciteit van de Rotterdamse hotels.

Ter voorbereiding van het ontwerp maakten Maaskant en De Vlaming een studiereis naar de Verenigde Staten en het Caribisch gebied. Hilton Hotels werden gebouwd volgens een uniforme standaard voor de hotelkamers en de service, zodat de vooral Amerikaanse gebruikers zich direct thuis zouden voelen. In de voorzieningen als winkels, bars en restaurants werd echter geprobeerd iets van de lokale sfeer terug te laten komen. Maaskant voelde niets voor oubollige oud-Hollandse sferen, maar wilde wel een bijzondere, luxe fantasiewereld creëren.

Het hotel is gebouwd in de toenmalige American-luxury hotel style: kleine uniforme kamers, grote publieke ruimten met luxueuse aankleding en perfecte service. Het gebouw bestaat uit een slaapgedeelte op een onderbouw. Het slaapgedeelte is een rechthoekig bouwvolume, dat de lijnen van  stratenpatroon van Weena en Coolsingel volgt. De onderbouw van twee verdiepingen volgt de schuine lijn van de Kruiskade. 

In de onderbouw bevinden zich de entree met de lobby, een café-restaurant, een balzaal en vergaderruimte. Aan de Weenazijde zijn kleine winkeltjes.. Een monumentale trap leidde naar de 'Rotterdam-room', een grote privé-eetzaal. Op de eerste verdieping was ook een wintertuin. Verder bevat de onderbouw directie- en administratievertrekken, de keuken en dienstruimte. De meeste werkvertrekken als personeelsruimtes, linnenkamers en technische ruimtes zijn naar Amerikaans gebruik in de kelder ondergebracht. Maaskant was gewend personeelsruimtes op de bovenste etage te plaatsen. Dat schoot de Amerikanen in het verkeerde keelgat. De ruimten met het mooiste uitzicht waren voor de beste betalende gasten. Hier kwam de President's Suite. 

De inrichting van de hotelkamers en van de zalen was van de Hilton-architecten. De identieke kamers liggen aan weerszijden van een middengang. Door middel van verschillende kleurstellingen en meubilair waren wel verschillende sferen gecreëerd. Op de koppen zijn vier grotere kamers gesitueerd. Bovenin aan de Coolsingel was de luxueuze Presidents Suite. De kamers waren voor die tijd bijzonder luxueus, met eigen, blauwbetegelde badkamer, radio en televisie en moderne snufjes als een speciale schoenenkast, die ook vanaf de gang was te openen. Iets voorbij het midden van het blok aan de Kruiskade steekt de kern met liften en trappenhuis uit het gebouw. In de noord- en oostgevel is een verticale strook 'televisieramen' opgenomen. De gevels hebben een sterk horizontaal karakter. Ze bestaan uit stroken ramen in een kader van wit travertin. De onderbouw is grotendeels van glas. Aan de Kruiskade is de onderbouw met  zwart graniet als bekleed. In 2005 lieten de travertin platen los en er vielen enkele op straat (zonder dat er gewonden vielen). Inmiddels is de ophanging van de platen vervangen.

Ook opgeleverd in 1964:

Cementsilo NCHM A. Bodon
Flats Maasboulevard E&H.Kraaijvanger
Hilton H.A. Maaskant
Sint Petrus ULO (Mavo) H.P.J. de Vries
Antwoordkerk Hoogvliet Rein Fledderus

Andere projecten van H.A. Maaskant:

In Rotterdam:

Plaslaanflat 1938
Groothandelsgebouw 1953
Citrusveiling 1955
Lijnbaanflats 1956
Euromast 1960
Kantoorgebouw Müller Thomsen 1961
Verzamelgebouw 1961
Weenagebouw 1968
Technikon 1970
Adriaan Volkerhuis 1973

Elders:

Luchtvaart Laboratorium

Amsterdam

1938-41

Pier van Scheveningen

Den Haag

1961

Tomado huis

Dordrecht

1962

Sportcentrum KNVB

Zeist

1965

Johnson Wax kantoor

Mijdrecht

1966

Provinciehuis

's Hertogenbosch

1971

Rivierstaete, kantoorgebouw Amsterdam 1974

 

 

100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder