100 jaar architectuur in Rotterdam

1915: Kasteel (Sparta stadion)

De Roos & Van Overeynder

De leden van de in 1888 in Rotterdam opgerichte cricketclub gingen 3 maanden na de oprichting ook het uit Engeland overgekomen voetbal spelen. De voetbalclub promoveerde in 1893 naar de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal. De club speelde achtereenvolgens op het Noordereiland, op het Schuttersveld in Crooswijk en later op een terrein aan de nabijgelegen Prinsenlaan. Na landskampioenschappen in 1911, 1912, 1913 en 1915 werd de belangstelling voor de club zo groot, dat de bouw van een echt stadion noodzakelijk werd.  Op 14 oktober 1916 werd het nieuwe Sparta stadion in de wijk Spangen in Rotterdam west officieel geopend. Het Kasteel is ontworpen door de architecten De Roos & Overeijnder. Architect Willem Overeijnder was een broer van de Sparta voorzitter Marie Overeijnder. Het gebouw in de vorm van een kasteel met torentjes verwijst naar het kasteel Spangen. Dit kasteel dat in de huidige Spaansepolder heeft gelegen is in 1574 in de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden verwoest. Het Sparta Kasteel ademde door zijn situering midden in een woonwijk en met zijn rechte tribunes een typisch Engelse sfeer.Het Kasteel is het oudste voetbalstadion van Nederland.  

In de loop der jaren werden de tribunes van "Stadion Spangen" diverse malen vernieuwd c.q. uitgebreid maar de meest ingrijpende renovatie vond plaats in 1998-99: het stadion werd toen bijna volledig herbouwd volgens een ontwerp van architectenbureau Zwarts & Jansma. Daarbij werd het veld een kwartslag gedraaid, zodat het kasteeldeel met de torentjes aan de lange zijde van het veld kwam te liggen. De hoofdingang kwam aan de Horvathweg, waardoor het verkeer naar het stadion niet meer door de woonwijk wordt geleid. Het stadion is niet groot - ca 10.000 plaatsen - en is door uitbreiding met een aantal voorzieningen zo veel mogelijk in de wijk geïntegreerd. In de resten van het gerenoveerde oude Kasteel zijn buurtvoorzieningen ondergebracht, onder de bescheiden tribunes is ruimte voor bedrijfseenheden en op het nieuwe hoofdgebouw zijn twee lagen met verhuurbare kantoren geplaatst. Het kasteelgebouw werd in november 2004 aangekocht door de zakenman Hans van Heelsbergen die behalve directeur van de textielketen Hans Textiel ook voorzitter van Sparta Rotterdam is. Van Heelsbergen opende er een horecagelegenheid, een Sparta-museum en een vestiging van Hans Textiel.
De prefab betonnen tribunes zijn voorzien van een stalen kap. De spanten die vloeiend van beton in staal overgaan zijn aan de buitenzijde aangebracht en geven een fraai ritme aan de buitengevels. De hoeken zijn op de begane grond open gelaten en vormen daarmee de hoofdentreepoorten, maar geven tevens zicht vanuit de wijk op het veld.


Ook opgeleverd in 1915:

St Mary's Church J. Verheul Dzn
Bergsingelkerk Tj. Kuipers

 

Andere projecten van De Roos & Overeynder:

In Rotterdam:

Kantoor Maaskade 113
1915
Kantoor van Uden
1916
Mathenesserhof
1926
Rotterdams Lyceum
1928

Elders

Rode Olifant (vm. Esso-gebouw) Den Haag 1924



100 jaar Architectuur- overzicht
terug
verder